Hoe werkt BestLiar?

Het spel is relatief eenvoudig; liegen maar! Neem korte clips op waarin jij anderen voor de gek houdt én betrap anderen op een leugen! Door zelf zo goed mogelijk te liegen en door leugens van je hele familie en zelfs heel Nederland te herkennen, probeer je zo veel mogelijk punten te verdienen! Denk jij de beste leugenaar van Nederland te zijn? Download de app en kom erachter!

Als je de applicatie hebt geïnstalleerd krijg je een volledige rondleiding door de applicatie. Kom je er toch niet uit? Klik dan in het menu op 'Help' of neem contact op met onze helpdesk. We helpen je graag.

Ervaar je problemen met de app of heb je het idee dat er iets niet klopt of niet goed is gegaan? Dat vinden we erg vervelend. Neem gerust contact op met onze helpdesk. We staan altijd klaar om je vragen te beantwoorden en eventuele problemen op te lossen.
Het doel van het spel is zo hoog mogelijk in de leaderboards te komen. Misschien ben jij wel de beste leugenaar van je vriendenkring, je familie of zelfs heel Nederland. Heb jij het liegen in de vingers? Geef je score een flinke boost door zoveel mogelijk leugens te herkennen en door anderen voor de gek te houden met jouw liegkunsten.

BestLiar Applicatie (iOS/Android)

BestLiar is hét nieuwe spel van 2021! Je speelt het spel gewoon op je mobiele telefoon. Deze is verkrijgbaar voor zowel iOS en Android.
Klik heel gemakkelijk op 'Speel mee' dat zich in het menu van onze website bevindt.

Bezoek je deze pagina op je laptop, computer of tablet? Dan krijg je een QR-code te zien als je op 'Speel mee' klikt. Scan deze QR-code met de camera-app van je mobiele telefoon. Open de link die verschijnt op je telefoon en klik vervolgens op de zwarte knoppen om de applicatie direct te downloaden!

Bezoek je deze pagina op je mobiele telefoon die op iOS of Android draait? Nadat je op 'Speel mee' hebt geklikt, gebruik je de zwarte knoppen om de applicatie direct op je telefoon te downloaden!

Nodig snel je vader, moeder, broer, zus, tante, oom, opa en oma uit om mee te spelen en hopelijk zien we je snel terug in de app!

BestLiar Onderzoek

Privacy

Wij beschermen jouw gegevens met ons leven! Wij hebben ons te houden aan strikte eisen, zoals de AVG-wetgeving en regels vanuit de Universiteit Utrecht zelf. Wij houden alleen gegevens bij die wij nodig hebben voor het spel en delen deze alleen met mensen die deze echt nodig hebben.

Het hele BestLiar-systeem is ontworpen met privacy in het vaandel. Zo verwijderen wij clips automatisch 5 jaar na het uploaden.
Jouw gegevens worden altijd binnen de Europese Unie bewaard om jouw privacy te garanderen. Wij gebruiken computers van de Universiteit Utrecht waar jouw gegevens worden opgeslagen. Alleen gescreend personeel heeft toegang tot deze servers.

Clips worden nooit opgeslagen op een apparaat van een speler maar gestreamd. Na het afsluiten van de clip is de clip ook weg van het apparaat waarop je speelt.
De meeste gegevens krijg alleen jij te zien! Dit zijn bijvoorbeeld je persoonlijke gegevens, je e-mailadres en je apparaatgegevens. Alleen medewerkers die voor hun werk bij jouw gegevens moeten, kunnen daarbij. Je wachtwoord ziet sowieso niemand, deze is versleuteld opgeslagen.

Clips
Je opgenomen clips gaan natuurlijk wel naar anderen, omdat het spel hier natuurlijk om draait. Wij kijken dan altijd wel naar de privacy-instelling die je hebt ingesteld voor je clip. Staat deze op privé of vrienden? Dan houden wij daar natuurlijk rekening mee. Je clips kunnen bekeken worden door medespelers tijdens het spel, of door onze moderators om te kijken of je clip aan de spelregels voldoet. Alle moderators hebben een geheimhoudingsverklaring getekend en werken direct mee aan het onderzoek van de Universiteit Utrecht en zijn dus niet extern ingehuurd.

Verwijder je een clip? Dan wordt deze binnen 24 uur ook uit al onze systemen verwijderd. De gegevens over de clip, bijvoorbeeld de hoeveelheid verkregen punten, de uploaddatum en lengte van de clip worden wel bewaard om misbruik te voorkomen en voor onderzoeksdoeleinden. Als je geen toestemming geeft voor wetenschappelijk onderzoek, vernietigen wij je clip na 5 jaar sowieso.

Onderzoek
BestLiar is uiteindelijk een onderzoek over leugens van de Universiteit Utrecht. Graag gebruiken wij dan ook anoniem jouw clips voor wetenschappelijk onderzoek naar leugens. Maar alleen als jij toestemming geeft. Je kunt jouw toestemming ook altijd intrekken. Wanneer je toestemming geeft, kunnen jouw clips na het verwijderen uit de app nog gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Persoonlijke gegevens zoals jouw gebruikersnaam, IP-adres en e-mailadres zijn dan ook verwijderd. De gegevens worden beveiligd opgeslagen. Trek je jouw toestemming in voor het wetenschappelijke onderzoek? Dan worden deze ook hier verwijderd.
Geloven is leuk, bewijzen is beter. Natuurlijk kun je een verzoek indienen om jouw gegevens in te zien. Bijna alle gegevens die wij hebben staan in de mobiele app, en deze kun je dus 24/7 inzien. Sommige gegevens, zoals gegevens over verwijderde clips zijn in de app niet meer te vinden. Deze kun je dan bij ons opvragen.

Je kunt makkelijk via ons contactformulier een inzageverzoek doen. Stuur dit verzoek dan ook via het e-mailadres waarop je account staat, dan weten wij zeker dat jij het bent.

Je kunt je verzoek ook per post indienen:
BestLiar
Princetonplein 5
Kamer 4.76
3584 CC Utrecht

Stuur je een verzoek per post? Stuur dan ook een kopie van je legitimatiebewijs mee. Wij vragen je dan wel je foto af te plakken, samen met je BSN-nummer en er een watermerk overheen te doen. Na controle vernietigen wij deze kopie uiteraard.

Wij nemen sowieso binnen een maand met jou contact op, maar meestal zijn wij veel sneller.
Natuurlijk is dat mogelijk. Je kunt er voor kiezen om alle gegevens die wij hebben te verwijderen, of om jouw clips te verwijderen uit te app maar wel beschikbaar te stellen voor wetenschappelijk onderzoek.

Verwijderen
Je kunt makkelijk via ons contactformulier een verwijderingsverzoek doen. Stuur dit verzoek dan ook via het e-mailadres waarop je account staat, dan weten wij zeker dat jij het bent.

Je kunt je verzoek ook per post indienen:
BestLiar
Princetonplein 5
Kamer 4.76
3584 CC Utrecht

Stuur je een verzoek per post? Stuur dan ook een kopie van je legitimatiebewijs mee. Wij vragen je dan wel je foto af te plakken, samen met je BSN-nummer en er een watermerk overheen te doen. Na controle vernietigen wij deze kopie uiteraard.

Wij nemen sowieso binnen een maand met jou contact op, maar meestal zijn wij veel sneller.

Wetenschappelijk onderzoek
Kies je er voor om je clips beschikbaar te stellen voor wetenschappelijk onderzoek maar wil je wel je gegevens verwijderen? Dan anonimiseren wij alle gegevens die wij van jou hebben en zetten wij jouw clips op privé. Hiermee zijn deze niet meer te zien in de app en te koppelen aan jouw e-mailadres of account.

Je kunt dit aanvragen via de BestLiar-app via het instellingenscherm. Goed om te weten: je kunt je toestemming voor wetenschappelijk onderzoek natuurlijk altijd intrekken. Neem dan contact met ons op!
Ja, wij maken gebruik van een programma (Matomo) om jouw gedrag op onze website anoniem te volgen. Hierbij nemen wij een aantal maatregelen om jouw gegevens te beveiligen, zoals het weghalen van het laatste deel van jouw IP-adres en pseudonimisering. Ook verwijderen wij de ruwe data na 30 dagen van onze servers. Wij maken geen gebruik van Google Analytics. Wij weten ook niet welke gebruiker de website heeft bezocht, alleen dat één gebruiker een bepaalde set pagina's heeft bezocht. Wij volgen je niet op andere websites. Maak je gebruik van de functie 'Do Not Track' in jouw browser? Dan volgen wij je ook niet.

Je kunt er ook voor kiezen om niet gevolgd te worden op onze website. Dat kun je doen via het formulier hieronder:


Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier!
Het gebruik van cookies is tegenwoordig helemaal hip. Maar wij gebruiken ze eigenlijk heel weinig, wij zijn op cookies-dieet gegaan. Wij gebruiken ze je om je anoniem op onze website te kunnen volgen, maar kunnen deze gegevens niet terugleiden naar jou als persoon. Wil je dit alsnog niet? Dan kun je er voor kiezen om dit uit te zetten. Zie het kopje: "Doen jullie aan tracking en kan ik mij hier voor uitschrijven?".
Natuurlijk kan dat. Het beste kun je contact met ons opnemen via ons contactformulier. Hier kun je kiezen voor de categorie 'privacy'. Iemand die er verstand van heeft helpt je dan verder.

Wil je het graag hogerop zoeken? Dan kun je contact opnemen met de Functionaris Gegevensbescherming van de Universiteit Utrecht via privacy@uu.nl.
BestLiar is onderdeel van een onderzoeksproject aan de Universiteit van Utrecht. De applicatie heeft dan ook geen advertenties, geen in-app aankopen, geen winstoogmerk en meedoen bevordert onderzoek. Dubbel zoveel plezier dus!

De clips die door jou worden opgenomen zijn in goede handen. De clips worden enkel gebruikt voor spel- en onderzoeksdoeleinden en worden geheel beveiligd en beschermd opgeslagen in Europa, conform de Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG). We verstrekken je gegevens nimmer aan derde partijen, anonimiseren de herkomst van je clip bij onderzoeksdoeleinden en zullen je clip nooit publiceren buiten de applicatie om. Wees daarbij gerust; je hebt altijd de controle over jouw clips. Je kan ervoor kiezen deze alleen te tonen aan bekenden en kunt clips te allen tijde permanent verwijderen van onze databank.
Wij doen er alles aan om onze systemen zo veilig mogelijk te houden. Ondanks onze zorgen is het mogelijkheid dat er ergens een kwetsbaarheid is. Wij volgen hierin de richtlijnen van de Universiteit Utrecht. Wij ontvangen je bevindingen graag per e-mail: bestliar@uu.nl. Wij laten binnen 48 uur weten dat wij je bericht hebben ontvangen en doen er alles aan om jouw melding zo snel mogelijk op te lossen.

Veelgestelde vragen


BestLiar. Leugen of waarheid?

Ben jij de beste leugenaar van je familie, vriendengroep of zelfs heel Nederland? Download de app en kom erachter!