Hoe werkt BestLiar?

In het spel kun je clipjes opnemen waarin jij anderen voor de gek houdt én kun je anderen betrappen op een leugen! Door zelf zo goed mogelijk te liegen en door leugens van je vrienden, familie of zelfs heel Nederland te herkennen, probeer je zo veel mogelijk punten te verdienen! Denk jij de beste leugenaar van Nederland te zijn? Download de app en kom erachter! Dagelijks zijn er challenges en kun je aan het rad van geluk draaien.

Als je de app hebt geïnstalleerd krijg je een korte rondleiding. Kom je er toch niet uit? Klik dan in het menu op 'Help' of neem contact op met onze helpdesk. We helpen je graag.

Ervaar je problemen met de app of heb je het idee dat er iets niet klopt of niet goed is gegaan? Dat vinden we erg vervelend. Neem gerust contact op met onze helpdesk. We staan altijd klaar om je vragen te beantwoorden en problemen op te lossen.

BestLiar Applicatie (iOS)

Je speelt BestLiar op je iPhone of iPad. Klik op 'Speel mee' bovenaan deze pagina om de app te downloaden.

Bezoek je deze pagina op je laptop, computer of tablet? Dan krijg je een QR-code te zien als je op 'Speel mee' klikt. Scan deze QR-code met de camera-app van je iPhone of iPad. Open de link die verschijnt op je telefoon en klik vervolgens op de zwarte knoppen om de applicatie direct te downloaden!

Bezoek je deze pagina op je mobiele telefoon die op iOS draait? Nadat je op 'Speel mee' hebt geklikt, gebruik je de zwarte knoppen om de applicatie direct op je telefoon te downloaden!

Nodig snel je vader, moeder, broer, zus, tante, oom, opa en oma uit om mee te spelen en hopelijk zien we je snel terug in de app!

De app is momenteel alleen beschikbaar op iOS apparaten, dus op je iPhone of iPad! We hopen in de toekomst ook op Android beschikbaar te zijn.

BestLiar Onderzoek

We vertellen (bijna) dagelijks leugens maar toch zijn we heel slecht in staat om de leugens van anderen te herkennen. Hoe dat komt, wat voor verschillen er zijn in het vertellen van leugens en hoe gedrag van andere beoordeeld wordt, zijn doelen van ons onderzoek. De BestLiar app is ontworpen om van een zo gevarieerd mogelijke groep zo veel mogelijk leugens te verzamelen. Daarmee kunnen we, voor het eerst, goed onderzoeken hoe universeel of juist persoonsgebonden het gedrag van het liegen is. Tegelijkertijd gebruiken we jullie beoordelingen van alle clips om te leren op wat voor gedragingen mensen letter als ze gedrag als leugenachtig beoordelen.

Tegelijkertijd willen we kijken of we computers kunnen leren om leugens beter te herkennen. Hoe worden leugens verteld, hoe gedragen mensen zich? We proberen gedragspatronen uit de clips te halen die voorspellende waarde hebben.
De clips die je opneemt worden geanalyseerd om gedragspatronen te vinden. Daarmee onderzoeken we hoe ons gedrag anders is als we ligen. Op basis van je beoordelingen van de clips van anderen leren we vervolgens welke gedragspatronen als leugenachtig gezien worden. De meeste analyses zullen gedaan worden met geaggregeerde data van meerdere personen. Maar we kijken ook in consequent het gedrag van een individu is bij het spreken van de waarheid of het liegen.

Over het project

De BestLiar app is ontwikkeld door Bastiaan van Gilst (Utrecht University), Björn Koemans (Utrecht University) en Ronald Poppe (Utrecht University). Dr. Ronald Poppe en dr. Sophie van der Zee (Erasmus University Rotterdam) zijn verantwoordelijk voor de verwerking van de data. Dataverzameling en onderzoek zijn goedgekeurd door de Ethische Commissie Geo-Beta van de Universiteit Utrecht, nummer Bèta S-22855.

Afbeeldingen in de app en website zijn aangepast van het werk van Dooder via Vecteezy. Iconen zijn aangepast van het werk van Aldo Cervantes, Maxim Basinski en onbekende auteurs via FlatIcon.

Voor vragen kan er contact opgenomen worden via ons contactformulier: bestliar.nl/contact of via email: bestliar@uu.nl Ook kun je vragen per post indienen:
Universiteit Utrecht - BestLiar
Princetonplein 5
Kamer 4.76
3584 CC Utrecht


BestLiar. Leugen of waarheid?

Ben jij de beste leugenaar van je familie, vriendengroep of zelfs heel Nederland? Download de app en kom erachter!